Parhaat ilmaiset kuvapankit ja kuvien käyttö

Tekijänoikeusasioista on aika ajoin paljonkin puhetta blogipiireissä. Mä oon itse pitänyt yleensä tiukan linjan sen suhteen, että käytän kaikkialla somessa vain itse tuottamiani kuvia. Aina joskus tulee kuitenkin hetkiä, ettei kuvaan ehdi/jaksa panostaa halutulla tavalla ja on helpompaa käyttää valmista kuvaa. Asiapostauksia tehdessä koen, että pääpaino on tekstillä, enkä aina välttämättä halua panostaa kuvaan samalla lailla kuin muissa postauksissa. Siitä ei tosin pääse mihinkään, että tekijänoikeus-asioiden kannalta varminta on luoda kaikki kuvat itse, mutta tarjolla on myös paljon valmiita kuvia, joiden kanssa ei tarvitse miettiä käyttölupia.

8 ilmaista kuvapankkia

Yleistä kuvapankeista

Ilmaisten kuvapankkien käytössä on tietysti aina se huono puoli, että samat kuvat ovat kaikkien muidenkin käytettävissä. Ei ole kovin omaperäistä julkaista blogipostausta kuvilla, joita 30 muutakin bloggaajaa käyttää. Oma tapani yrittää kiertää asia on se, että en valitse ensimmäisiä vastaantulevia kuvia, vaan pyrin selailemaan kuvapankkeja vähän syvemmin. Lisäksi selaan useampia kuvapankkeja enkä tyydy vain yhteen. Monessa pankissa voi hakea kuvia mm. värien ja teemojen tai kuvan ottajan mukaan. Jos löydän jonkun potentiaalisen kuvan, katson ensimmäiseksi kenen se on ja sen jälkeen selailen, jos samalta kuvaajalta löytyisi muita käyttötarkoitukseeni sopivia kuvia.

CC0-lisenssillä jaettuja kuvia saa käyttää sekä omaan että kaupalliseen käyttöön. Tällöin kuvan käyttöön ei tarvitse pyytää erillistä lupaa eikä kuvaajaa tarvitse mainita julkaisun yhteydessä. Itse olen silti kokenut, että on ihan kiva mainita kuvan yhteydessä kuvaaja, jos se on mahdollista. Valokuvausta pitkään harrastaneena koen, että valokuvaajat eivät saa liikaa kiitosta teoksistaan ja jos yhdellä pienellä linkkauksella voin edes jollain tavalla osoittaa, että tämä kuvaaja on tehnyt upeaa työtä jota arvostan, teen sen mielelläni. Tämä on kuitenkin täysin valinnainen toimintatapa eikä millään muotoa pakollista CC0-lisensoitujen kuvien kanssa. Ne ovat siis vapaasti käytettävissä erilaisia julkaisuja varten, kunhan niitä ei myy edelleen tai väitä omakseen.

Ilmaiset ja laadukkaat kuvapankit

Pixabay kuvapankki

1. Pixabay

Helppokäyttöinen, selkeä kuvapankki, joka on siitä näppärä, että sitä pystyy käyttämään myös suomen kielellä. Hakutilanteessa voi valita, haluaako hakea valokuvia, vektorikuvia, piirroksia vai videoita. Itse olen käyttänyt Pixabayta erityisesti vektorikuvien etsimiseen logoja ja vastaavia tehdessä, koska niitä on muuten vaikea löytää. Pixabayssa on kohtalaisen hyvä valikoima, mutta ei oma suosikkini. Pixabayn tarjonnasta tulee ensimmäisenä mieleen sana selkeä. Kuvat ovat kirkkaita, värikkäitä ja yksinkertaisia.

Pexels kuvapankki

2. Pexels

Tämä on omassa käytössäni käytetyin kuvapankki. Kuvia voi hakea helposti suosion, värin, kuvaajan ja aiheen mukaan. Lähes jokaisesta aiheesta löytyy monia erityyppisiä kuvia, joista voi valita omaan tarkoitukseen sopivat.  Täällä on todella taitavien valokuvaajien tuotoksia ja yhdeltä kuvaajalta saattaa löytyä satoja upeita kuvia – klikkaa siis lupaavan kuvaajan nimeä ja ala selailemaan, mitä kaikkea hänellä on tarjolla.

Unsplash kuvapankki

3. Unsplash

Yksi kestosuosikeistani ilmaisten kuvapankkien maailmassa. Täältä löytyy todella paljon laadukkaita ja trendikkäitä kuvia! Collections-sivulla on erilaisia aihealueita, joiden alle on kerätty toinen toistaan kauniimpia kuvia saman aihealueen ympäriltä. Sivustolle lisätään kymmenen uutta kuvaa kymmenen päivän välein. Unsplashissa on myös tarjolla sopivan kokoisia taustakuvia eri laitteisiin. Jos haluat kuvia, joissa on tunnelmaa, suuntaa tänne.

Stocksnap kuvapankki

4. StockSnap

Tutustumisen arvoinen sivusto tämäkin. Täällä on helppo selata kuvia mm. kategorian mukaan tai katsoa, mitkä kuvat trendaavat juuri sillä hetkellä. Kuvavalikoima ei eroa kovinkaan paljoa muista mainituista, mutta kuten kaikista kuvapankeista, täältäkin voi tehdä upeita löytöjä, kun jaksaa vähän kaivella.

Visual Hunt kuvapankki

5. Visual Hunt

Tämä on itselleni tuntemattomampi, mutta lupaavalta vaikuttava kuvapankki. Täällä tosin pitää muistaa katsoa, mikä lisenssi kuvalla on, sillä kaikki kuvat eivät ole CC0-lisensoituja eli täysin käyttövapaita. Hakukohdassa pystyy kuitenkin valitsemaan, haluaako hakea kaikenlaisia kuvia, vai tiettyyn käyttötarkoitukseen sopivia kuvia. Visual Huntissa on helppo etsiä kuvia tietyn väriteeman mukaisesti.

Skitterphoto kuvapankki

6. Skitterphoto

Täällä on selkeästi pienempi valikoima kuin edellä mainituissa. Oikeilla hakusanoilla täältäkin voi löytää kauniita, laadukkaita kuvia. Myös Skitterphotossa on kategoriat helpottamassa etsintää ja kun kuvia ei ole sivukaupalla, on valitseminenkin nopeampaa. Kannattaa katsoa ainakin vuodenaikoihin ja juhliin sekä matkustamiseen liittyvät kuvat. Taatusti omaperäistä sisältöä!

Stokpic kuvapankki

7. Stokpic

Todella laadukkaita ja värikkäitä kuvia liittyen etenkin matkailuun ja lifestyleen. Kuvia on helppo selata kategorian tai tyylin mukaan tai katsoa, mitä kuvia sivustolle on viimeksi lisätty. Lisäksi Stokpic tarjoaa mahdollisuuden tilata heidän uutiskirjeensä, jolloin saat kahden viikon välein 10 laadukasta kuvaa suoraan sähköpostiisi. Iso plussa siitä!

Styled Stock kuvapankki

8. Styled Stock


En voi tarpeeksi korostaa, kuinka laadukkaita ja kauniita kuvia täältä löytyy! Kuvat ovat raikkaita ja naisellisia, eivätkä varmasti sovi jokaisen tyyliin, mutta itse tykkään näistä todella paljon. Kuvia on huomattavasti vähemmän kuin isoilla kuvapankkisivustoilla, mutta koska ne ovat tietyn tyylisiä ja pyörivät saman aihepiirin ympärillä, en koe sen olevan lainkaan huono juttu. Jos kaipaat kauniita, raikkaita ja naisellisia kuvia, suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan nämä!

Hakusanojen käyttö

Miten kuvia sitten kannattaa etsiä kuvapankista? No, mieti alkuun, millaista kuvaa olet vailla. Etsitkö maisemaa, ihmisiä tai toimistokuvia? Mieti, millainen värimaailma puhuttelee sinua ja mitä kaipaat kuvalta. Kokeile erilaisia hakusanoja. Itse käytän paljon sanoja desktop, white, pink, background, flowers ja marble, koska ne kuvastavat niitä asioita, mitä mä yleensä kuvalta kaipaan. Tykkään myös kuvista, joita löytyy sanojen home, bed, simple, sky, travel ja summer takaa. Leikittele ja kokeile erilaisia sanoja ja sanayhdistelmiä! Vertaile muutamaa eri kuvapankkia käyttäen samoja hakusanoja, niin löydät varmasti parhaat kuvat käyttötarkoitukseesi.

Esimerkkejä postauksista, joissa olen hyödyntänyt kuvapankkikuvia:

Oikeuttaako naistenpäivä kaltoinkohteluun 364 päivää vuodessa?

Kenenkäs idean tänään kopioisin?

Voiko somessa olla aito?

Jokainen meistä tarvitsee joskus lomaa

Jos haluat lisää hyödyllisiä vinkkejä somen hyötykäytön, bloggaamisen tai digiviestinnän suhteen, kurkkaa mun kirjoittamat artikkelit blogin somevinkit-osiosta. Sisällöntuotanto-palveluni näet täältä.

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

6 ajatusta aiheesta “Parhaat ilmaiset kuvapankit ja kuvien käyttö”

  1. Itsekin oon käyttäny pixabayta parissa postauksessa kollaasien tekemiseen, mutta pyrin kuitenkin aina ensisijaisesti ottamaan kuvat itse 🙂

  2. Monta uutta kuvapankkia mistä en oo kuullutkaan, pitääkin laittaa linkit talteen. Mulla ei kotona ole oikein kuvaustiloja etenkään luonnonvalon kanssa, niin käytän kyllä muidenkin ottamia kuvia, toki laillisesti ja kuvaajan nimen mainiten 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *