Muista pitää taukoa – viisi vinkkiä omaan aikaan

Muista pitää taukoa

Energistä, aurinkoista, maaliskuista huomenta! Saatan käydä aavistuksen kierroksilla, mutta se johtuu ihan siitä että mulla on hyvä olo ensimmäistä kertaa yli viikkoon. Sairastuin viikko sitten flunssaan ja melkein heti perään meille iski todella kova vatsatauti, joka velloi pahana monta päivää. Vasta tänään mulla on ensimmäisen kerran melko terve olo ja ruokakin maistuu taas.

Oksentamisen ja huonon olon keskellä en juuri pystynyt miettimään blogia ja somea, enkä sinänsä tunne huonoa omaatuntoa, koska tauti oli todella paha. Silti mua harmittaa hieman, miten pitkäksi tämä postausväli ehti tällä kertaa kasvaa. On mulla ennenkin ollut postaustaukoja, mutta tämä vuosi lähti käyntiin melko säännöllisesti kolmen postauksen viikkotahdilla, ja olisin halunnut jatkaa sitä mahdollisimman pitkään. Aina ei kuitenkaan ole mahdollisuutta valita, milloin se tauko tulee eteen. Aloinkin miettimään, olisiko syytä pitää taukoja useammin.

Moni meistä antaa arjessa kaikkensa perheelle, työlle, harrastuksille, kodille, mille milloinkin. ”Oma aika” on tullut tietynlaiseksi käsitteeksi, mutta otetaanko me kuitenkaan tarpeeksi sitä omaa aikaa? Hetki ennen nukkumaanmenoa tai vessatauko kesken työpäivän, onko se todellakin riittävä aika kaikesta arjen pyörityksestä palautumiseen? Väitän, että ei.

Tietenkin on elämäntilanteita, joissa se oman ajan järjestäminen on käytännössä mahdotonta. Toisaalta taas moni asia on järjestelykysymys. Tärkeintä on muistaa, että jo ihan pienilläkin jutuilla on suuri vaikutus omaan hyvinvointiin. Mä olen ainakin sellainen ihminen, että mun on pakko saada aikaa myös itselleni ja ajatuksilleni, etten menetä järkeäni. Jos säkin olet, ehkä näistä vinkeistä on hyötyä:

1. Kuuntele musiikkia

Heitä luurit korville vaikka junassa, lenkillä tai ihan omassa sängyssä ja kuuntele lempimusiikkiasi. Laadukkaat kuulokkeet on tässä se olennainen asia, koska niiden avulla pääset hetkeksi irtautumaan kaikesta muusta hälystä. Toki myös esim. äänikirja tai hyvä sarja toimivat erinomaisesti, valinta on sinun.

2. Irtaudu somesta

Laita puhelin lentokonetilaan tai sammuta se kokonaan. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa 24/7. Kun mulle iskee kunnon someähky, vietän esim. lauantai-illan ilman somea ja keskityn johonkin hyvään leffaan. On yllättävän virkistävää, kun puhelin ei piippaa koko ajan uusia ilmoituksia, jotka on pakko tarkistaa heti.

3. Vaihda maisemaa – edes hetkeksi

Pidempi loma ei aina tule kyseeseen, ei välttämättä edes viikonloppureissu, mutta jo lyhyt maisemanvaihdos voi piristää. Käy työpäivän jälkeen uudessa kahvilassa, ota vapaapäivänä suunta kohti tuntemattomampaa lähikaupunkia tai tutustu vaikka uuteen metsäreittiin kotisi lähellä. Pienikin muutos tekee paljon.

4. Kirjoita tai luo jotain

Etsi itsellesi se mieluisa tapa luoda jotain. Mä koen, että kirjoittaminen on terapeuttista ja puhdistavaa, joten teen sitä mielelläni. Ehkä sulle sopii piirtäminen, maalaaminen tai joku ihan muu tapa ilmaista itseäsi. Vaikka raapustelisit harakanvarpaita paperille, sekin voi olla avuksi arjesta irtautumisessa.

5. Leiki mielikuvitusleikkiä

Leikkiminen on ehkä lasten juttu, mutta aikuinenkin voi silloin tällöin heittäytyä ja antaa ajatusten lentää. Mistä unelmoit, mihin haluaisit lomalle, mitä söisit jos ei olisi minkäänlaisia rajoituksia? Unelmien ajattelemisesta ei ole ainakaan haittaa, päinvastoin se voi viedä sinut lähemmäs unelmaasi. Parhaimmillaan mielikuvitusleikki on mm. kylpyammeessa, puhtaissa lakanoissa tai muussa miellyttävässä ja turvallisessa ympäristössä.

Tarvitsetko sä säännöllisesti aikaa itsellesi vai kukoistatko kiireen ja muiden ihmisten keskellä? Miten sulla on tapana viettää omaa aikaa?

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *