Miten säilyttää kesäfiilis vuodenajan vaihduttua?

Hyvää huomenta ihanat! Tiedättekö mitä mä oon saanut huomata kuluneen viikon aikana? Sen, että päivätyön ja kesän yhteensovittaminen on jokseenkin haastavaa. Ennen kesälomia sitä lähinnä odottaa loman alkua ja yrittää nauttia siitä vapaa-ajasta mikä on käytettävissä. Silloin tilanne on hyvä, kun loma ja kesäriennot ovat vasta edessä. Loman jälkeen töihin palatessa on aina (ainakin mulla) sellainen fiilis, että kesä päättyy siihen hetkeen kun ”vapaus” loppuu.

Siihen tunteeseen ei ainakaan auta, kun joka puolella toitotetaan kesän olevan ohi hetkessä (esim. Lidlin mainokset…). Kun sitä kesää nyt näyttäisi ihan kivasti vielä olevan jäljellä, ilmojen puolesta ainakin, haluaisi siitä ottaa kaiken ilon irti, mutta työn ja muiden velvollisuuksien ohella se on vaikeampaa.

Näistä mietteistä siirryinkin pohtimaan, miksi meidät on ohjelmoitu ajattelemaan elämää ajanjaksoina, joiden aikana pitää suorittaa mahdollisimman paljon tiettyjä asioita. Tässä tapauksessa se ajanjakso on siis kesä ja suoritettavat asiat erilaisia kesäpuuhia, mikä nyt kenenkin kesään olennaisesti kuuluu. Toki on niitä onnekkaita, jotka ihan oikeasti vain elävät hetkessä murehtimatta menneitä tai tulevaa ja joille elämän eri roolien pyörittäminen ei tuota vaikeuksia. Paljon on myös meitä aikatauluttajia ja suorittajia, joille vapaa-aika on lähinnä jatke työpäivälle.

Kun mietin tätä ajanjakso-ajattelutapaa ja valtavaa suorittamisen ja elämyksien keräämisen tarvetta, tulin ajatelleeksi että ehkä meidän ei pitäisi asettaa niin paljoa odotuksia kesälle vaan ennemminkin opetella elämään täysillä ympäri vuoden. Miksei me voitaisi tehdä asioita yhtä lailla tammi- kuin kesäkuussakin? No, tähän löytyy tietysti monia itsestäänselviä vastauksia. Ison osan vuodesta on kylmää ja pimeää, epävakaista säätä, väsyneitä ihmisiä, liikaa töitä ja stressiä, liian vähän energiaa, monet tapahtumat järjestetään kesäaikaan yms. Syitä löytyy paljon ja moni niistä on ihan pätevä.

Onhan se selvää, että muina vuodenaikoina ei välttämättä pystytä elämään ihan samanlaista elämää kuin kesällä, mutta listasin silti muutaman vinkin, joiden avulla voitaisiin yrittää saavuttaa tämä sama ilon, vapauden ja onnellisuuden tunne ympäri vuoden.

1. Tee tai päivitä soittolista sun tämän kesän lempibiiseistä, jotka vievät sut mukanaan johonkin iloiseen muistoon. Näin voit palata hetkessä ihaniin kesähetkiin milloin vain.

2. Aloita uusi viikoittainen harrastus. Aika klisee, mutta ajattelin itsekin kokeilla tätä taas tänä vuonna. Ideana siis se, että saat arkeesi jotain poikkeavaa kivaa tekemistä, jonka avulla irtaudut hetkeksi muusta suorittamisesta.

3. Kun ostat leffalippuja, osta kerralla useampi. Sarjaliput paitsi tulevat vähän edullisemmaksi, nyt sulla on myös syy käydä useammin elokuvissa. Muista katsoa lippujen viimeinen voimassaolopäivä!

4. Ota selvää, onko sun työpaikalla/koulussa mahdollisuus satunnaiseen etätyöskentelyyn/-opiskeluun. Monet työpaikat ovat nykyään hyvin etätyö-myönteisiä, koska haluavat motivoida työntekijöitä parempaan työtulokseen. Yksi päivä pois rutiinista ja työpaikan hälinästä voi silloin tällöin tehdä hyvää.

5. Sovi kavereiden kanssa vaikka kuukausittainen illanistujaispäivä tms. mikä nyt teidän elämäntilanteeseen ja kaveripiiriin parhaiten sopii. Kiireiden keskellä on välillä vaikeaa järjestää aikaa ystäville, mutta tapaaminen toteutuu todennäköisemmin, jos se on sovittu ja suunniteltu etukäteen. 

6. Edellisestä poiketen, muista myös välillä tehdä jotain täysin spontaania ja suunnittelematonta. Usein elämä tuntuu olevan pelkkää aikataulua ja etukäteen sovittuja toimintoja, joten joskus on todella vapauttavaa vain tehdä jotain hetken mielijohteesta. Osta uusi hajuvesi, käy illallisella uudessa ravintolassa, hanki tatuointi tai lävistys, lähde vuorokaudeksi Tallinnaan tai kävele vaikka eri kautta kotiin kaupasta – ihan pikkujututkin voivat piristää yllättävän paljon.

7. Panosta laadukkaisiin syys- ja talvivaatteisiin. Kesä on ihanaa aikaa mm. siksi että voi pukeutua huolettomasti ja lähteä ulos milloin vain, mutta halusimme tai emme, syksy ja talvi tulevat lopulta tänäkin vuonna. Jos hankit kunnon vedenpitävät kengät ja lämpimän takin, on ulkoilu missä tahansa säässä edes vähän miellyttävämpää. 

8. Jatka samojen juttujen tekemistä, vaikka kesä päättyykin. Lue kirjoja, käy uimassa, istahda katsomaan auringonlaskua, syö jäätelöä, käy keikoilla, tee spontaaneja automatkoja uusiin kohteisiin. Muista nauttia niistä pienistä hetkistä, jotka tekevät elämästä ihan parasta.

Mitä just sä voisit tehdä tai ehkä jo teetkin ympäri vuoden, sen sijaan, että rajoittaisit sen tekemisen vain kesäaikaan? Kerro kommenttiboksissa!

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *