Miten säilyttää itsevarmuus somessa

Cozy flat lay

Muutama viikko sitten mä julkaisin Instagramissa pitkästä aikaa selfien. Seuraavien tuntien aikana mun tililtä katosi kymmeniä seuraajia. Se on aika iso määrä kerralla, kun ei niitä seuraajia muutenkaan ole mitään kymmeniä tuhansia.

Ensin mulle tuli tosi kurja fiilis. Olinhan rohkaistunut pitkästä aikaa julkaisemaan kuvan itsestäni, mutta siitä ei selvästi pidetty. Sitten mietin, että ehkä kaikki oli vaan sattumaa ja seuraajat sattuivat katoamaan juuri sillä hetkellä – ei pelkästään naamani näkemisen vuoksi. Sitten tulin ajatelleeksi, miksi edes välitän asiasta.

Flat lay tea cup

On täysin normaalia, että Instagramissa ja muuallakin somessa seuraajien määrä vaihtelee jopa päivittäin. Välillä uusia ihmisiä tulee roppakaupalla, välillä niitä taas lähtee enemmän. Sitä miksi näin on, ei varmaan kukaan pysty täysin varmasti sanomaan – se on somemaailman luonne. Osa käyttää jotain outoa follow-unfollow taktiikkaa seuraajien saamiseen, osa seuraa kaikkia vastaantulijoita ja hetken päästä toteaa, ettei tämä ollutkaan mun juttu. On myös ihan mahdollista, että osaa ei kirjaimellisesti kiinnostanut katsella mun naamaa.

Olipa syy mikä hyvänsä, seuraajamääriä ei kannata seurata liian orjallisesti eikä jokaista seuraamisen lopettanutta kannata surra. Oman aikansa voi käyttää niiiin paljon järkevämpiin juttuihinkin. Näitä katoilevia seuraajia on kaikilla, usko tai älä, myös niillä kaikkein upeimmilla ja suosituimmilla bloggaajilla ja vaikuttajilla. 

Liian paljon tarjontaa

Kuten me kaikki tiedetään, somessa on tarjontaa ihan mielettömän paljon, toinen toistaan upeampia kuvia ja mahtavia tyyppejä, joita haluaisi kaikkia seurata. Ainakin mulle itselleni tästä kaikesta tulee kuitenkin välillä sellainen ähkyn tunne, ettei pysty ottamaan vastaan kaikkea sitä mitä on tarjolla. Uskon, että muillekin tulee välillä sellainen olo. Silloin tehdään sitten niitä ”puhdistuksia” ja tyhjennetään sitä seurattujen listaa.

Autumn flat lay

On ihan mahdotonta miellyttää kaikkia eikä sitä kannata tavoitellakaan. Kaikkein tärkeintä on keskittyä tekemään sitä omannäköistä sisältöä mikä tuntuu itsestä hyvältä. Tätä hommaa on mahdotonta tehdä ilman seuraajakuntaa, mutta kun on rohkeasti oma itsensä ja pysyy uskollisena omalle tyylilleen, houkuttaa niitä samanhenkisiä tyyppejä, jotka on kiinnostunut juuri sun sisällöstä.

Määrä ei todellakaan korvaa laatua, joten arvosta niitä jotka ovat jo löytäneet sut tästä loputtomasta sometarjonnan suosta ja ole ylpeä siitä mitä teet. Jos uskot itse oman sisällön laatuun, muutkin uskoo. Ja jos et miellytä jotakuta, se ei haittaa mitään. Älä lannistu. Nurkan takaa löytyy taas niitä, joiden mielestä sä oot upea. PS. Mä oon sitä mieltä myös!

Jos sulla on hyviä vinkkejä itsevarmuuden säilyttämiseen ja ”omaan juttuun” luottamiseen, jaa ne ihmeessä!

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

10 ajatusta aiheesta “Miten säilyttää itsevarmuus somessa”

 1. Mun mielestä kaikki lähtee siitä, miten itsensä näkee ja miten haluaa muiden itsensä nähtävän. Minä esimerkiksi päivitän kaikkia somekanaviani siltä näkökannalta, että ne edustavat mun aitoa elämää. Mulle on luonnollista julkaista toisena päivänä tyyliin perunalla otettu selfie ja toisena taas parempilaatuinen reissukuva. Kirjoitan blogia, mutten näe itseäni bloggaajana. Somevaikuttamisesta nyt puhumattakaan. Mä olen myös itse aika ”tarkka” ketä seuraan esim. instagramissa – mulla on tosi vähän seuraajia, mutta seuraan itse vielä vähemmän toisten tilejä joten sitäkään kautta ei pysty syntymään mitään ”seuraan sua – seuraat mua” suhdetta. Mutta, olen täysin sinut asian kanssa.

  Mä tiedän tosi paljon ihmisiä, ketkä miettii hirveästi millaisen kuvan he voi julkaista ja millaisen vastaanoton se saa – tiedän jopa, että joku poistaa kuvansa, mikäli se ei saa tietyssä ajassa tarpeeksi tykkäyksiä. Omasta mielestä tämä on ihan hirveää ja kertoo ikävällä tavalla meidän nykyisestä kulttuurista. Että kunhan somekanavat on kunnossa ja pystyy miellyttämään mahdollisimman montaa tyyppiä, niin muu on vähän toisarvoista. Karkeasti ilmaistuna siis! Ymmärrän kyllä, mikäli kanavan pointti on tuottaa kaupallista sisältöä ja on yksi tulonlähde, mutta silloinhan siihen pitäisi suhtautua kuin työhön: tulee onnistumisia ja epäonnistumisia, ja niitä ei pidä taas nähdä henkilökohtaisena. Noin muutenkin vaikuttaminen somessa voi olla haastavaa, koska kuten sanoit, seuraajia tulee ja menee, koska se ei vaadi pitkäaikaista sitoutumista tai maksa mitään. Mutta tosi hyvä ja ajankohtainen kirjoitus, enkä tiedä osasinko pukea ajatuksini kunnolla sanoiksi, mutta yriti ainakin 😀

  Ja sanonpahan vaan, etten ymmärrä miksi seuraajia on poistunut selfiesi julkaisun jälkeen, sillä mun mielestä sulla on todella kauniit kasvot 🙂

  1. Tosi hyviä ajatuksia, kiitos niistä! Aitous on tosi hyvä juttu ja musta on hienoa että oot pitänyt siitä kiinni. Itseä välillä ihan harmittaa, miten paljon sitä tulee mietittyä just vaikka ”voinkohan nyt julkaista tän”, kun voisi vaan iskeä someen jonkun kuvan ja joko siitä tykätään tai sitten ei.

   Onneksi oon vähän taas opetellut rentoutumaan ja julkaisen myös niitä ei-niin-suosittuja asioita koska miksipä ei. Jatka siis ehdottomasti samalla linjalla, musta sulla on tosi mielenkiintoisia ja aitoja kuvia ja tarinoita!

   Ja toi viimeinen lause, ihana!! Kiitos superisti, tulipa hyvä mieli <3

 2. On niin kummallista, kuinka paljon sitä tulee mietittyä karkaavia instaseuraajia, vaikka sillä ei ole mitään merkitystä minkään suhteen. Mä kyllä bloggaan, mutta se ei ole mun työ, enkä saa siitä mitään korvausta, joten se on vain harrastus. Mutta silti mä haluaisin kasvattaa mun someja ja saada seuraajia, vaikka sille ei mitään järkevää syytä sinällään ole. En myöskään todellakaan tavoittele mitään yhteistöitä, sillä pyrin vähentämään kulutustani, enkä kaipaa mitään ilmaistavaraa. Kai se on joku ihmisen kummallinen tarve tulla kuulluksi ja ymmärretyksi, mikä ruokkii tätä seuraajien ”tarvetta”. Itse kuitenkin julkaisen instagramiin sellaisia kuvia, joista itse tykkään. Joku kuva saa 30 tykkäystä ja joku yli 90, mutta minulle ne molemmat kuvat ovat tärkeitä, koska ne kertovat omasta elämästäni. En tosiaan tavoittele mitään ”täydellisen mietittyä” feedia instassa, vaan laitan kuvia, joista itse tykkään. Jos joku tykkää niistä niin sitten se tykkää aidosta minusta, jos ei tykkää, en tarvitse sellaista ihmistä, joka ei arvosta minua aitona itsenäni. Hyvä postaus, kiitos siitä!

  1. Sulla on mun mielestä juuri oikea asenne tähän hommaan! Varmastikaan kaikille ei kelpaa kenenkään meidän kuvat, mutta jokaiselle löytyy se oma kohdeyleisö. Unohdinkin tuohon postaukseen sanoa sen, että ei tykkäystenkään määrää kannata niin kauheasti tuijottaa, niiden määräkin kun voi vaihdella monesta eri syystä. Suosituimmat kuvat voi valikoitua ihan sattumanvaraisesti sen mukaan, kuinka monelle se kuva sattuu sillä kertaa näkymään. Mutta jatka ehdottomasti samaan malliin, omannäköinen sisältö on varmin tapa saada sitoutuneita seuraajia! 🙂

  1. Joo, niin mä vähän itse ajattelen myös. Ja oli syynä mikä hyvänsä, niin näitä sattuu, ei se maailmaa kaada. Kiitos tsemppikommentista 🙂

 3. Somen raakuudesta puhutaan nykyään paljon ja mä oon vähän sitä mieltä, että vastuu on käyttäjässä. Jokaisen somen käyttäjän tulisi miettiä asenteensa seuraajiin ja niiden lähtemiseen järkeväksi. Enkä siis tietenkään tarkoita, ettetkö sinä olisi niin tehnyt! Tarkoitan vain sitä, että on monia syitä miksi seuraajat lähtevät ja palaavat, kenenkään ulkonäkö ei ole sopimaton someen ja jokainen löytää varmasti sen oman juttunsa sisällössä, jota haluaa someen tuottaa. Just niinkuin sanoitkin, tehdään someen just sellasta sisältöä, mistä itse tykkäät, ei seurata seuraajamääriä liian ankarasti saati haeta niistä hyväksyntää. Somen pitäisi olla kiva paikka ❤️

  1. Jep, hyvä muistutus tuo että ei se tee kenestäkään sen parempaa tai huonompaa ihmistä, oli niitä seuraajia somessa 30 tai 50 000. Jokaisella on oikeus julkaista sitä sisältöä mikä tuntuu hyvältä (tietyt rajat tietysti tässä, mutta yleistäen…) ja tuntea olonsa hyväksi somessa kuten muuallakin elämässä.

 4. Mun instassa ei ole hurjaa määrää seuraajia ja oon kyllä huomannut, että seuraajien määrä vaihtelee. Itse julkaisen somessa juuri sitä mitä ja jos joku ei tykkää niin ei voi mitään. Sulla seuraajien katoaminen oli aivan varmasti kurjaa sattumaa. Mukavaa viikonloppua!

  1. Juuri näin se pitää mennäkin, oma tyylinsä jokaisella! Seuraajia tulee ja menee joka tapauksessa. Kiitos kivasta kommentista ja energistä uuden viikon alkua! 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *