Miten ajastaa Instagram-julkaisu

Multa kysytään säännöllisesti vinkkejä somen käyttöön ja etenkin Instagram herättää paljon kysymyksiä. Se on ihan ymmärrettävää, onhan Instagramilla monia ominaisuuksia, joihin tutustuminen voi viedä aikaa ja hämmentää. Siksi mä oonkin käyttänyt tuntikausia tutkien ja opiskellen Instagramin toimintaa ja jaan mielelläni oppejani muille. Yksi juttu, mitä kysytään jatkuvasti, on voiko Instagramiin ajastaa julkaisuja. Tässä postauksessa kerron vaihe vaiheelta, miten ajastaa Instagram-julkaisu.

Asia on niin, että Instagramiin pystyy kyllä ajastamaan julkaisuja, mutta ei suoraan sovelluksessa. Esim. Facebookissa on itsessään ominaisuus, jossa sivulle pystyy tekemään ajastettuja julkaisuja. Julkaisut voi tehdä yhdeltä istumalta vaikka kuukaudeksi eteenpäin. Se on kätevää, eikä vaadi kuin pari klikkausta. Instagramissa tämä ei ole mahdollista, vaan siihen on hankittava erillinen sovellus. Alkuun se voi kuulostaa työläältä, mutta vaatii vain vähän opettelua ja sen jälkeen se sujuu lähes itsestään.

Miten ajastaa Instagram-julkaisu

Mitä hyötyä ajastamisesta on?

Ensin tietysti kannattaa miettiä, onko julkaisujen ajastamisesta hyötyä juuri sinulle tai yrityksellesi. Suurimmat hyödyt ovat yleensä ajan säästäminen, työtehtävien niputtaminen ja suunnitelmallinen tekeminen. Itse olen ottanut tavaksi istahtaa sunnuntaisin alas ja ajastaa seuraavalle viikolle Päijät-blogien (ylläpitämäni blogiyhteisö) julkaisut. Tämä vie sunnuntaistani ehkä noin puoli tuntia aikaa.

Teen julkaisun valmiiksi jokaiselle viikonpäivälle ja asetan kellonajan aina samaksi, jolloin seuraajat myös oppivat tietämään milloin uutta sisältöä tulee. Näin minun ei tarvitse muina päivänä miettiä julkaisemista ollenkaan, Instagramissa viettämäni aika vähenee ja kun olen siellä, voin keskittyä kommentoimiseen ja tykkäilemiseen.

Vaikka julkaisutahtisi olisi harvempi, voit silti hyötyä ajastamisesta. Voit ihan hyvin tehdä tulevat julkaisut valmiiksi vaikka seuraavalle kahdelle viikolle tai jopa koko kuukaudelle. Näin et joudu koko ajan miettimään, mitä seuraavaksi julkaisisit ja varmistat, että joka viikko ilmestyy uutta laadukasta sisältöä. Vielä parempi, jos ajastat julkaisut tietyille päiville aina samaan aikaan, jotta seuraajasi osaavat odottaa seuraavaa päivitystä.

Instagram-julkaisun ajastus

Miten ajastus tehdään?

Sitten siihen käytännön tekemiseen. Päästäksesi tekemään ajastettuja julkaisuja, on sinun ensin ladattava sovellus sitä varten. Sovelluksia on useampia ja kerron niistä tarkemmin alla, mutta valittavanasi on ainakin Hootsuite, Later ja Buffer. Kaikki kolme toimivat samalla tyylillä, mutta on niissä pieniä eroavaisuuksia. Niistä lisää alempana. Ensin sinun on luotava tili valitsemaasi sovellukseen. Sen jälkeen pääset lisäämään sinne haluamasi somekanavan.

Instagramin lisäksi ajastaminen onnistuu myös esim. Facebookiin ja Twitteriin. Nyt keskitytään kuitenkin nimenomaan Instagram-tilin lisäämiseen. Sovelluksesta riippuen etsi kohta, jossa lukee Add a new account tai jotain vastaavaa. Valitse Instagram ja kirjaudu sisään tunnuksillasi.

Kun olet kirjautunut sisään Instagram-tunnuksillasi, sinua todennäköisesti kehoitetaan tekemään ensimmäinen julkaisu. Nyt on oleellista se, onko sinulla käytössä (ilmainen) Instagram-yritystili. Jos et halua vaihtaa yritystiliin, tällöin sovellus ei pysty julkaisemaan puolestasi Instagramiin, vaan saat muistutuksen valitsemanasi ajankohtana ja joudut tekemään julkaisun manuaalisesti. Saadaksesi käyttöön automaattisen julkaisun, sinun on päivitettävä yritystiliin ja linkitettävä hallinnassasi oleva (esim. blogin tai yrityksen) Facebook-sivu siihen. Jos olet jo tehnyt tämän, voit skipata seuraavan kappaleen.

Jos sinulla ei ole vielä käytössä Instagramin yritystili, ota se käyttöön Instagram-profiilissasi kohdasta asetukset > tili. Sen jälkeen mene kohtaan tili > linkitetyt tilit ja linkitä Facebook-sivusi, jos et ole aiemmin linkittänyt sitä. Tässä vaiheessa Instagram pyytää todennäköisesti Facebook-kirjautumista. Jos yritystiliin vaihtaminen mietityttää, tiliä voi käyttää myös muut kuin yritykset. Tili on maksuton eikä sen myötä muutu kuin se, että saat enemmän mahdollisuuksia. Näet mm. kävijätilastoja ja saat käyttöösi sähköposti-painikkeen, josta seuraajasi/asiakkaasi voivat lähettää sinulle suoraan sähköpostia.

Nyt, kun menet takaisin valitsemaasi ajastus-sovellukseen, sinun pitäisi pystyä ajastamaan automaattisesti julkaistavia päivityksiä. Sovelluksesta löytyy todennäköisesti kohta Schedule post tai vastaava. Voi olla, että joudut vielä kirjautumaan uudelleen Instagramiin ja/tai Facebookiin sovelluksen sisällä. Jos linkitykset toimivat oikein, voit nyt tehdä julkaisun lisäämällä kuvan, tekstin ja hashtagit aivan samalla tavalla kuin Instagramissakin. Kun olet julkaisuvaiheessa, pystyt valitsemaan julkaisullesi haluamasi päivämäärän ja kellonajan. Paina tallenna ja julkaisu julkaistaan automaattisesti asettamanasi ajankohtana.

Instagram-ajastus

Mikä sovellus kannattaa valita?

Kuten jo sanoin, tähänkin asiaan on kehitetty useampi sovellus. Kolmeen niistä mä olen tutustunut itse. Mitään kovin suuria eroja näistä ei löydy, kaikki toimivat jotakuinkin samalla periaatteella. Jos en ihan väärin muista, kaikkiin näihin pystyy lisäämään ilmaisversiossa enintään kolme somekanavaa ja tekemään 10-30 päivitystä odottamaan julkaisua. Erot löytyvät lähinnä käyttömukavuudesta. Ja toki, jos haluat enemmän käyttömahdollisuuksia, voit myös harkita maksulliseen versioon päivittämistä.

Hootsuitea käytin joskus aiemmin työpaikan julkaisuissa ja se toimi aivan hyvin. Hootsuite on aika yksinkertainen ja helppo ymmärtää, mutta jostain en saa sitä toimimaan omalla tililläni. Kaikki on linkitetty oikein ja julkaisun ajastaminen onnistuu, mutta julkaisuhetkellä joku menee vikaan. Luultavasti ongelma on vain mulla eikä itse sovelluksessa, joten Hootsuite on ihan hyvä vaihtoehto useimmille. Lakkasin selvittämästä ongelmaa, kun löysin toimivan ratkaisun muualta.

Buffer on oman kokemukseni mukaan helpoin näistä kolmesta sovelluksesta. Sometilien lisääminen sinne on helppoa, samoin ajastaminen. Lisäksi sovellus on todella selkeä ja siitä on jätetty kaikki ylimääräinen pois. Olen ajastanut jo kymmeniä julkaisuja Bufferin avulla ja joka kerta ne tulevat perille juuri oikeaan aikaan. On mahtava tunne, kun voi luottaa siihen että automaatio toimii.

Later voi sopia toisille, mutta itselleni se oli kaikkein hankalin näistä kolmesta. En saanut linkityksiä toimimaan oikein, osaa asetuksista pääsi muuttamaan vain selainversiolla ja koko sovellus vaikutti turhan sekavalta itselleni. Kannattaa kuitenkin kokeilla, mikä tuntuu omaan käyttöön parhaalta. Toiset vannovat Laterin nimeen.

Haluatko lisää somevinkkejä?

Olen tehnyt maksuttoman PDF-kokonaisuuden nimeltä ”Pikaopas laadukkaampaan sisältöön”. Se sisältää:

 • 20 parasta ilmaisfonttia
 • 105 julkaisuideaa someen/blogiin
 • 90 somisteideaa valokuviin
 • 4 vinkkiä tavoitteellisempaan Instagram-käyttöön
 • Hyödyllisimmät sovellukset bloggaajalle/yrittäjälle

Saat ladattua oppaan suoraan sähköpostiisi täyttämällä etunimesi ja sähköpostiosoitteesi alla olevaan lomakkeeseen. Jättämällä tietosi liityt samalla sähköpostilistalleni, mikä tarkoittaa, että saat minulta sähköpostia noin kuukausittain. Postituslistallani saat lisää hyödyllisiä blogi- ja somevinkkejä, tuoreimmat kuulumiset ja tarjouksia yhteistyökumppaneiltani. Voit peruuttaa uutiskirjetilauksen milloin tahansa. Tietojasi säilytetään asianmukaisesti eikä niitä käytetä muihin tarkoituksiin. Tarkempia tietoja saat tietosuojaselosteesta.

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

13 ajatusta aiheesta “Miten ajastaa Instagram-julkaisu”

 1. Jane / Yhtä kuin

  Hei todella hyödyllinen postaus. Olen jo pitkään etsinyt sopivaa sovellusta, jolla saisin työpaikan Instagramin päivittymään automaattisesti. Bufferia ajattelin nyt kokeilla – kiitos!

  1. Jane / Yhtä kuin

   Jäin tosin miettimään, maksaako Buffer jotain? Ainakin etusivulla näyttäisi siltä? 🙂

   1. Mahtavaa, että pidit tätä hyödyllisenä! Bufferin (eikä muidenkaan näiden) perusversio ei maksa mitään. Voi olla, että sovellus tarjoaa maksullista versiota, mutta sitä on mahdollista käyttää ihan ilmaiseksi. Tarkistin nyt vielä, että Bufferin ilmaisversio kattaa enintään 3 somekanavaa ja 10 ajastettua postausta kerrallaan. Uusia siis pystyy tekemään aina, kun edellinen on julkaistu, mutta muistissa voi olla max 10.

 2. Kiitos näistä loistavista vinkeistä! Oon monesti miettinyt onko ajastaminen mahdollista ja nyt vastasit siihen kysymykseen todella monipuolisesti. Kokeilen heti! 🙂

 3. Hei

  Testasin itse Lateria ja en saanut sitä toimimaan niinkuin piti ja törmäsin tähän, että tili pitää yhdistää Facebookiin. Taitaa olla näissä kaikissa se sama? Harmi sinällään kun en haluaisi yritykseni olevan enää Facebookissa vaan siirtyvän kokonaan instagramiin.

  1. Hei Silja! Kyllä, näissä kaikissa käsittääkseni Instagram-tili täytyy olla linkitettynä Facebook-sivuun. Instagram-ohjeet sanovat näin: ”Jos et yhdistä Facebook-sivua Instagram-ammattilaistiliisi, et pysty hyödyntämään saatavillasi olevia yritystyökaluja parhaalla mahdollisella tavalla.” Se on tosiaan harmi, jos Facebookia ei halua käyttää. Itselläni on yksi Instatili, jolle en olisi halunnut luoda erillistä FB-sivua, mutta halusin päästä tekemään mainoksia, joten pakko oli… :/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *