Hollolan Kiikunlähde

Maaginen metsälampi: Hollolan Kiikunlähde

Kiikunlähde kyltti

Oon hehkuttanut Hollolan Uskilassa sijaitsevaa, upeaa Kiikunlähdettä ensimmäisen kerran joskus vuosia sitten. Piipahdimme siellä eilen pitkästä aikaa ja oli niin kauniin aurinkoinen päivä, että tällä kertaa sain lähteestä paljon onnistuneempia kuvia kuin viime kerralla. Miksi Kiikunlähde sitten on nähtävyys, jota ihmiset tulevat katsomaan ympäri Suomen?

Kiikunlähde on yksi Suomen suurimmista lähdealtaista, jonka vesi pulppuaa paikoitellen turkoosin värisenä. Lähteen silmässä veden lämpötila on aina noin viisi astetta, joten se ei jäädy talvellakaan. Veden turkoosi väri johtuu kasviplanktonin vähäisyydestä, liuenneista mineraaleista sekä taivaan heijastuksesta.

Hollolan Kiikunlähde
Kiikunlähde Hollola

Kun viimeksi kävin Kiikunlähteellä noin kolme vuotta sitten, vettä pääsi katsomaan ihan läheltä. Vuonna 2018 lähteen ääreen rakennettiin kuitenkin kaide ja näköalatasanne, johon pääsee portaita pitkin. Näin oma kulku maastossa helpottuu, kun ei tarvitse kävellä jyrkkää rinnettä pitkin – ja ennen kaikkea luonto säästyy tallomiselta.

Kiikunlähteen opastaulussa onkin toive, että alueella kuljettaisiin vain merkittyä reittiä pitkin ja pysyttäisiin kaiteen takana. Lähde sijaitsee yksityisalueella ja tarjoaa juomaveden joillekin lähialueen asukkaille, joten on tärkeää, että lähde ja sen ympäristö pidetään puhtaana.

Kiikunlähde näköalapaikka
Hollolan Kiikunlähde

Lähde on helppo löytää. Se sijaitsee Hollolan maaseudulla Kiikuntien lähellä. Jos Hollola ei ole tuttua seutua, navigaattori osaa neuvoa perille hyvin. Kiikuntien varrella on pysäköintialue, josta on matkaa lähteelle noin 300 metriä.

PS. Tämä postaus löytyy nyt myös Päijät-blogien sivustolta paikallisten menovinkkien joukosta. Sieltä löydät monia muitakin ideoita Päijät-Hämeen alueella liikkumiseen, käy kurkkaamassa!

Oletko käynyt Kiikunlähteellä? Tiedätkö mitään muuta yhtä maagisen näköistä paikkaa Suomessa? Jos tiedät, saa vinkata!

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jos tykkäsit postauksesta, jaa se kavereillesi!

10 kommenttia

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *