Maaginen metsälampi: Hollolan Kiikunlähde

Kiikunlähde opaskyltti

HUOM! Postauksen lopussa on ohjeistus, miten Kiikunlähteen suhteen tulee toimia vuonna 2020!

Oon hehkuttanut Hollolan Uskilassa sijaitsevaa, upeaa Kiikunlähdettä ensimmäisen kerran jo vuosia sitten. Piipahdimme siellä eilen pitkästä aikaa ja oli niin kauniin aurinkoinen päivä, että tällä kertaa sain lähteestä paljon onnistuneempia kuvia kuin viime kerralla. Miksi Kiikunlähde sitten on nähtävyys, jota ihmiset niin kovasti ihailevat läheltä ja kaukaa?

Kiikunlähde on yksi Suomen suurimmista lähdealtaista, jonka vesi pulppuaa paikoitellen turkoosin värisenä. Lähteen silmässä veden lämpötila on aina noin viisi astetta, joten se ei jäädy talvellakaan. Veden turkoosi väri johtuu kasviplanktonin vähäisyydestä, liuenneista mineraaleista sekä taivaan heijastuksesta.

Hollola
Kiikunlähde Hollola

Kun viimeksi kävin Kiikunlähteellä vuonna 2015, sen ympäristössä kulku oli haastavaa. Vuonna 2018 lähteen ääreen rakennettiin kaide ja näköalatasanne, johon pääsee portaita pitkin. Näin oma kulku maastossa helpottuu, kun ei tarvitse kävellä jyrkkää rinnettä pitkin – ja ennen kaikkea luonto säästyy tallomiselta. Kiikunlähteen opastaulu kertookin selkeästi, että alueella saa kulkea vain merkittyä reittiä pitkin ja kaiteen takana on syytä pysyä.

Lähde sijaitsee yksityisalueella ja tarjoaa juomaveden joillekin lähialueen asukkaille, joten on tärkeää, että lähde ja sen ympäristö pidetään puhtaana ja hyväkuntoisena. Jos aiot vierailla lähteellä, muista kunnioittaa aluetta ja sen asukkaita. Älä roskaa äläkä liiku alueilla, jotka eivät ole sallittuja.

Kiikunlähde näköalapaikka
Hollolan Kiikunlähde

Lähde sijaitsee Hollolan maaseudulla Kiikuntiellä. Otathan huomioon, että 13.7.20 alkaen Kiikuntiellä on liikennerajoitus, jonka myötä auto tai muu moottoriajoneuvo on jätettävä kauemmas, vähintään 1,5 km päähän lähteestä. Tämä rajoitus johtuu isoista kävijämääristä, jotka ovat aiheuttaneet alueelle ruuhkaa ja muita haittoja.

Kaunis lähde on houkuttanut vieraakseen ihmisiä ympäri Suomen, mutta sen myötä olemme unohtaneet kunnioittaa sen ympäristöä. Nyt onkin tärkeintä antaa luonnon palautua rauhassa ja jättää alueen asukkaat omaan rauhaansa.

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

10 ajatusta aiheesta “Maaginen metsälampi: Hollolan Kiikunlähde”

  1. Kaunismäessä

    Mä olen jo pitkän aikaa haaveillut käyväni Kiikunlähteellä! Tosi upeita kuvia olet ottanut ❤

  2. Siis ihan mieletön ? en edes tiennyt että noin kaunisvetinen paikka on olemassa. Kiitos tästä postauksesta, tuolla on pakko käydä.

    1. Ihan mahtava kuulla, että inspiroiduit tästä postauksesta! Toivottavasti lähde miellyttää luonnossakin, kun vierailet siellä 🙂

  3. Sulla on niin kaunis blogi, ja nämä kuvat on totuttuun tapaan upeita! Olet niin lahjakas <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *