Korvakorut polymeerimassasta

*Postaus päivitetty 10.2.21*

Otsikosta se selviää, syy miksi täällä blogin puolella ei ole kuulunut musta hetkeen. Tänään keskitytään siis polymeerimassasta tehtyihin korvakoruihin! Näiden kanssa oon viettänyt hyvinkin tiiviisti viime ajat – TikTokin lisäksi. Kyllä, nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa, nimittäin TikTok on aika loistava tapa markkinoida tuotteita. Siitä kerron kuitenkin enemmän omassa postauksessaan.

Mä innostuin korvakorujen tekemisestä kesän aikana. Nimenomaan polymeerimassa alkoi kiinnostaa, koska se on niin monipuolinen materiaali. Katsottuani lukemattomia diy-videoita aiheesta, ennen kuin huomasinkaan, olin jo tilaamassa tarvikkeita omien korujen tekemistä varten. Oon joutunut googlettamaan tuntikaupalla tietoa tästä aiheesta, joten päätin kasata oman informaatio-pläjäyksen muita aiheesta kiinnostuneita varten.

Mulla ei ollut aiempaa kokemusta korujen valmistamisesta, enkä oo ajatellut olevani erityisen taitava tekemään käsitöitä muutenkaan. Ajattelin siis alkuun, etten osaa, ja innostus kestää ehkä viikon. Nyt oon kuitenkin tehnyt näitä innolla jo yli puoli vuotta ja on ihan parasta, kun koko ajan näkee sen oman kehityksen. Koruja on oikeasti hauska tehdä ja saan vähän väliä uusia ideoita toteutuksiin! Ps. Pinterest on aika kovassa käytössä…

Polymeerimassa korvakorut

Mitä on polymeerimassa/-savi?

Polymeerimassa, toiselta nimeltään polymeerisavi (eng. polymer clay), muistuttaa muovailuvahaa. Siitä voi muovailla vaikka minkälaisia muotoja ja lopuksi se kovetetaan uunissa. Myös ilmakuivatettavia massoja on olemassa, mutta korvispiireissä taidetaan käyttää pääasiassa paistettavaa versiota.

Polymeerimassa on käytännössä muovia, minkä takia itse käytän siitä mieluummin nimeä massa. Savi on mun mielestä jotenkin harhaanjohtava nimitys, vaikka toki massa käyttäytyy jokseenkin savimaisesti. Oon nähnyt käytettävän myös nimeä muotoilu- tai muovailumassa. Massa on yleensä pehmeää ja sitä on helppo työstää käsin tai erilaisilla muoteilla. Jotkut massat tosin ovat koostumukseltaan kovempia, jolloin saa käyttää enemmän voimaa tai muita kikkoja massan pehmittämiseen.

Tykkään tästä paiston vaativasta polymeerimassasta erityisesti siksi, että se on helppo säilyttää, eikä se (periaatteessa) kuivu itsestään. Itse käytän Staedtlerin Fimo Softia, Effectiä tai Professionalia ja Cernitiä. Muita paljon käytettyjä massoja ovat ainakin Premo Sculpey ja Sculpey Soufflé.

Korvakorutarvikkeet

Millaisia tarvikkeita korvisten tekoon tarvitaan?

Korvakorujen teko vaatii ihan minimissäänkin tiettyjä tarvikkeita, mutta kovin isoa investointia siihen ei tarvitse alkuun tehdä. Oman kokemukseni perusteella suosittelen korujen tekoon nimenomaan Fimo-massaa, joka on hyvin käyttäjäystävällinen ja värivaihtoehtoja on monia. Sävyjä voi myös sekoitella vapaasti. Itse sekoitankin usein omat sävyni, mikä tekee koruista vähän ainutlaatuisempia.

Pelkkä massa ei vielä riitä luomaan kokonaista korvakorua, joten tarvitset myös koruosia. Ainakin koukut, tapit tai renkaat, joilla korvis pysyy korvassa. Korvakorutappien kiinnitykseen käytän pikaliimaa ja Fimo Liquid nestemäistä massaa. Moniin korvismalleihin tarvitset myös välirenkaita/korurenkaita koruosien kiinnitykseen. Omassa käytössäni parhaita ovat 6-8 mm renkaat, mutta tähän vaikuttaa mm. korujesi koko. Renkaiden avaamiseen ja sulkemiseen tarvitset (koru)pihdit. Suosittelen kaksien pihtien taktiikkaa, eli avaat ja suljet renkaan molempien pihtien voimalla.

Polymeerimassan käsittelyyn suosittelen ainakin pientä akryylikaulinta ja ihan ehdottomasti hyvää pastakonetta. Massan leikkaamiseen sopii hyvin esim. tämä Fiskarsin askarteluveitsi. Myös Staedtlerilla on omia Fimo-leikkuuteriä, jotka ovat erityisen näppäriä, jos leikkaat isoja paloja kerrallaan. Riippuen korvisten mallista, saatat tarvita myös erilaisia muotteja, joilla saat aikaan halutun muodon. Voit tietysti tehdä muotoja myös vapaalla kädellä, käyttää apuna kotoa löytyviä korkkeja, veitsiä ja muotteja tai tehdä itse muotit vaikkapa kartongista.

Polymeerimassa korvakorut
Korvakorut polymeerimassasta

Mistä ostan tarvikkeet?

Oon tehnyt paljon hintavertailua eri askartelukauppojen välillä, mutta en osaa sanoa mikä on se kaikkein paras kauppa. Itse en ole onnistunut löytämään kaikkia tarvikkeita samasta kaupasta, vaan tilaan muutamasta paikasta tarvitsemani jutut. Kolme kauppaa on muodostunut lyhyessä ajassa mun vakkarikaupoiksi, joista tuotteet saa tilattua nopeasti ja melko edullisesti.

Polymeerimassat ostan Sinellistä tai Kärkkäiseltä – riippuen kummassa on tarjolla tarvitsemiani sävyjä. Koruosat tilaan useimmiten luottokaupastani Steely Popista, josta löytyy laadukkaat kirurginteräs-osat lähes joka tarpeeseen. Ensimmäisen pastakoneeni löysin todella edullisesti (alle 20 e) Kärkkäiseltä, mutta parin kuukauden jälkeen sillä ei tehnyt enää mitään. Jonkin ajan kuluttua hankin korupiireissä kunnioitusta keränneen Marcato Atlas 150 -pastakoneen, joka oli paras hankinta koskaan. Todella hyvä hinta-laatusuhde!

Muotteja ja muita muotoiluun/valmistamiseen tarvittavia välineitä ostan Etsyn kautta. Hakusanana kannattaa käyttää mm. polymer clay cutters ja clay stamps. Luottokauppani muottien kanssa on CookieCuttersFactory, joka toimittaa tuotteet Suomeen jopa alle viikossa. Etsystä hankin myös messinkisiä koristeita koruihin. Ne löytyvät hakusanalla brass findings.

Smiling Design korvakorut

Korujen valmistus käytännössä

Etenkin TikTokissa oon saanut välillä aikamoisia myrskyjä osakseni ja toiset arvostelevat tekemiäni tuotteita aika rankallakin kädellä. Osa kuvittelee, että korujen valmistaminen tapahtuu ihan käden käänteessä tai että siihen ei vaadita taitoja lainkaan. Kumpikaan näistä ei ole totta.

On monentasoisia korujen valmistajia, enkä väitä olevani itse mikään supermestari, mutta oon kuitenkin opiskellut aihetta valtavasti ja treenannut erilaisia tekniikoita tuntikausien ajan. Vaikka kehityn jatkuvasti, yhden koruerän (n. 5-15 paria) valmistamiseen menee useampi tunti. Ensin massa täytyy käsitellä hyvin, että vältetään inhottavat ilmakuplat. Tämä vaatii n. 10-20 kierrosta pastakoneen läpi. Sitten leikataan muodot ja puhdistetaan massa mahdollisista roskista ja pölystä. Lähes aina massan pintaan tarttuu likaa, jonka puhdistan desinfiointiaineella ennen paistoa.

Paistaminen vie tunnin, minkä jälkeen koruosien täytyy jäähtyä hyvin. Sitten hion osien reunat siistiksi. Tämän jälkeen poraan tarvittavat reiät ja kiinnitän koruosat toisiinsa välirenkailla. Jos teen piikkikiinnityksellä olevia koruja, ne menevät uudestaan paistoon 30 minuutin ajaksi, että Fimo Liquid kovettuu. Lopulta saatan vielä päällystää korut kahdella kerroksella kiiltävää lakkaa. Sitten on vuorossa taustakorttien tulostus, leikkaaminen ja korujen kiinnitys niihin. Vaiheita on siis todella monia.

Alicia-korvakorut
Ava-korvakorut

Haluatko mieluummin valmiit korvakorut? Tue pienyrittäjää!

Työstän jatkuvasti uusia malleja ja värisävyjä, ja lisään noin viikottain koruja myyntiin verkkokauppaani nimeltä Smiling Design. Kaikki vakituisesti valikoimaan kuuluvat korumallini ovat esillä @smilingdesign_ Instagram-tilin kohokohdissa, mutta teen satunnaisesti myös muita tyylejä. Otan vastaan myös tilaustöitä, joten jos haluaisit korut omilla väritoiveillasi, laita viestiä info@smilingdesign.fi!

Toivottavasti tämä postaus avasi vähän, millaista korvakorujen tekeminen on ja millaisia tarvikkeita siihen tarvitaan. Paljon lisää aiheesta löydät videomuodossa mun TikTok-tililtä (@smilingdesign_)!

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

11 ajatusta aiheesta “Korvakorut polymeerimassasta”

 1. Siis sä olet niin taitava! Ihan mieletöntä 😍 Selasin sun etsyn läpi ja tiedän mitä ostan lahjaksi ystävälle.

 2. Moikka! Kokeilin tässä muutama päivänä tehdä näitä polymeerimassasta. Kuitenkin uunin jälkeen pinta menee ”kuplille” ja muutenkin epätasaiseksi vaikka ennen uunia olisi sileä. Mistä tämä voisi johtua?

  1. Moikka Jenna! Pahoitteluni, että vastaan näin viiveellä. Kuplat on hyvin yleinen vaiva polymeerimassaa paistaessa. Massan sisään jää pieniä ilmakuplia, jotka sitten lämpötilan noustessa etsiytyvät pintaan. Kuplista on oman kokemukseni mukaan melkein mahdoton päästä kokonaan eroon, mutta massan käsittely hyvällä pastakoneella on auttanut paljon. Lisäksi palat voi paistaa painon alla, esim. keraaminen levy toimii hyvin. Paino auttaa siihen, ettei kuplat pääse nousemaan pintaan asti.

 3. Sun korut on kyllä ihan superkauniita! Ja tämä postaus oli tosi mielenkiintonen. Olisipa hauska joskus kokeilla itsekin tehdä.

 4. Ihania koruja ja super hyvä koonti kaikesta infosta! 🙂 Mikä on sun kokemuksen mukaan paras lakka viimeistelyyn? Netissä pyörii myös juttuja siitä, kuinka alustana lasi on paras korujen työstöön. Onko sulla kokemusta alustan valinnasta? 🙂

  1. Lämmin kiitos Venla, tulipa hyvä mieli sun kommentista! 🙂 Mä olen ainakin toistaiseksi käyttänyt vaan yhtä lakkaa, eli Fimon omaa Gloss Varnish -kiiltolakkaa. Se on ihan kohtuuhyvä, mutta oon myös miettinyt vielä kiiltävämmän lakan hankkimista. Lasi voi hyvinkin olla oikein hyvä vaihtoehto. Mulla on itsellä käytössä työpöydän päällä kestoleivinpaperi, joka on siis muovia. Se siksi, että on tosi helppo puhdistaa ja massa pysyy siinä kivasti ”paikallaan”. Jos leikkaa paljon, siis ihan veitsellä, kannattaa tietysti olla joku kova alusta käytössä.

 5. Hei kiitos tästä infopaketista! Tällaista suomenkielistä juttua polymeerimassakoruista olisi kiva lukea enemmänkin ☺️ Pystytkö vinkkaamaan mitä kautta kannattaa lähteä hankkimaan korviksille kustomoituja taustakortteja? Olen kyllä tutkinut etsyt sun muut, mutta ne tuntuvat jotenkin tosi sekavilta kun ensin täytyy ostaa design ja sitten pitäisi löytää joku toinen paikka jossa painattaa taustakortit. Onko sulla jotain vinkkiä, mistä sais kaiken tarvittavan tehtyä kerralla?

  1. Hei huomasinkin tiktokista, että olet tehnyt ilmeisesti taustakortit itse, pystyisitkö kertomaan miten oot onnistunut? 😊

   1. Moikka Katariina! Oikein kiva kuulla, että pidit tätä hyödyllisenä 🙂 Teen tosiaan (toistaiseksi) taustakortit itse, eli ihan simppelisti Photoshopilla tai esim. ilmaisella Canvalla kuvio/logo/kuva sopivan kokoiselle alalle ja sitten tulostus mahdollisimman paksulle paperille. Vahva kartonki olisi tietysti paras, mutta oma tulostimeni ei ainakaan sellaiseen pysty. Nämä on nyt kuitenkin kelvanneet ihan hyvin, kunnes on mahdollisuus alkaa painattaa jossain 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *