Korvakorut polymeerimassasta

*Postaus päivitetty 28.5.2022*

Tänään keskitytään polymeerimassasta tehtyihin korvakoruihin! Mä innostuin korvakorujen tekemisestä kesän 2020 aikana. Nimenomaan polymeerimassa kiinnosti, koska se on niin monipuolinen materiaali. Katsottuani lukemattomia diy-videoita aiheesta, ennen kuin huomasinkaan, olin jo tilaamassa tarvikkeita omien korujen tekemistä varten.

Mulla ei ollut aiempaa kokemusta korujen valmistamisesta, enkä oo ollut kovin taitava käsitöissä muutenkaan. Ajattelin siis alkuun, etten osaa, ja innostus kestää ehkä kuukauden. Nyt oon kuitenkin valmistanut erilaisia koruja (ja muitakin tuotteita) kohta pari vuotta, josta yli vuoden kokoaikaisena yrittäjänä, joten taisi se innostus sittenkin kantaa. Oon tosiaan opiskellut tätä aihetta valtavasti ja kokeillut lähes kaiken omakohtaisesti, joten tässä tulee perustiedot, mitä tarvitset omien korujen tekoa varten.

Smiling Design korvakorut

Mitä on polymeerimassa/-savi?

Polymeerimassa, toiselta nimeltään polymeerisavi (eng. polymer clay), muistuttaa muovailuvahaa. Siitä voi muovailla vaikka minkälaisia muotoja ja lopuksi se kovetetaan uunissa. Myös ilmakuivatettavia massoja on olemassa, mutta korupiireissä käytetään pääasiassa paistettavaa versiota.

Polymeerimassa on käytännössä muovia, minkä takia itse käytän siitä mieluummin nimeä massa. Savi on mun mielestä jotenkin harhaanjohtava nimitys, vaikka toki massa käyttäytyy jokseenkin savimaisesti. Oon nähnyt käytettävän myös nimeä muotoilu- tai muovailumassa. Massa on yleensä pehmeää ja sitä on helppo työstää käsin tai erilaisilla muoteilla. Jotkut massat tosin ovat koostumukseltaan kovempia, jolloin saa käyttää enemmän voimaa tai muita kikkoja massan pehmittämiseen. On myös olemassa erillistä massan sekaan sekoitettavaa pehmikettä, joka auttaa työstämään murenevaista massaa.

Tykkään paiston vaativasta polymeerimassasta erityisesti siksi, että se on helppo säilyttää, eikä se (hyvin säilytettynä) kuivu itsestään. Itse käytän Staedtlerin Fimo Softia, Effectiä tai Professionalia sekä Cernitiä. Muita paljon käytettyjä massoja ovat ainakin Premo Sculpey ja Sculpey Soufflé.

Millaisia tarvikkeita korvisten tekoon tarvitaan?

Korvakorujen teko vaatii ihan minimissäänkin tiettyjä tarvikkeita, mutta kovin isoa investointia siihen ei tarvitse tehdä, ainakaan jos teet koruja lähinnä itsellesi. Oman kokemukseni perusteella suosittelen korujen tekoon nimenomaan Fimo-massaa, joka on hyvin käyttäjäystävällinen ja värivaihtoehtoja on monia. Sävyjä voi myös sekoitella vapaasti. Itse sekoitankin nykyään melkein kaikki sävyni omin käsin, mikä tekee koruista vähän ainutlaatuisempia.

Pelkkä massa ei vielä riitä luomaan kokonaista korvakorua, joten tarvitset myös koruosia. Ainakin koukut, tapit tai renkaat, joilla korvis pysyy korvassa. Korvakorutappien kiinnitykseen käytän pikaliiman ja Fimo Liquid nestemäisen massan yhdistelmää. Geelimassaa käytettäessä koru täytyy paistaa vielä tapin kiinnityksen jälkeen, mutta se varmistaa tapin pysyvyyden. Pelkkään liimaan ei kannata massakoruissa luottaa, koska se heikkenee ajan kanssa ja tappi irtoaa. Nimimerkillä: kokemusta on.

Moniin korvismalleihin tarvitset myös välirenkaita/korurenkaita koruosien kiinnitykseen. Omassa käytössäni parhaita ovat 6-8 mm renkaat, mutta tähän vaikuttaa mm. korujesi koko. Huomaa, että renkaissa on myös erilaisia paksuuksia, joka vaikuttaa renkaan käytettävyyteen ja kestävyyteen. Renkaiden avaamiseen ja sulkemiseen tarvitset (koru)pihdit. Suosittelen kaksien pihtien taktiikkaa, eli avaat ja suljet renkaan molempien pihtien avulla kääntäen sivulle. Tällöin rengas pitää muotonsa, eikä sitä tarvitse asetella paikoilleen.

Polymeerimassan käsittelyyn suosittelen ainakin pientä akryylikaulinta ja ihan ehdottomasti hyvää pastakonetta. Mulla oli alkuun halpa pastakone, joka alkoi hyvin nopeasti temppuilemaan ja tekemään massasta epätasaista. Panosta siis kestävään koneeseen, jos teet koruja enemmän! Marcato Atlas 150 on yksinkertaisesti paras. Massan leikkaamiseen sopii hyvin esim. tämä Fiskarsin askarteluveitsi. Myös Staedtlerilla on omia Fimo-leikkuuteriä, jotka ovat erityisen näppäriä, jos leikkaat isoja paloja kerrallaan.

Riippuen korvisten mallista, saatat tarvita myös erilaisia muotteja, joilla saat aikaan halutun muodon. Voit tietysti tehdä muotoja myös vapaalla kädellä, käyttää apuna kotoa löytyviä korkkeja, veitsiä ja muotteja tai tehdä itse muotit vaikkapa kartongista.

Lisäksi, kun koruja tulee tehtyä paljon ja ammattimaisesti, on tärkeää, että valmis koru on siisti ja viimeistelty. Kotioloissa tällä ei välttämättä ole niin paljoa väliä, mutta jos haluat panostaa korujen laatuun, tarvitset todennäköisesti myös pienen pora- ja/tai hiomakoneen. Itse käytän Dremel 3000-15 -monitoimityökalua, johon oon ostanut erillisen poranteräsarjan. Samalla laitteella voi myös hioa, mutta sen lisäksi käytän apuna käsihiomapapereita ja hiomasieniä.

Mistä hankkia tarvikkeet?

Oon tehnyt paljon vertailua eri askartelukauppojen välillä, mutta en osaa sanoa mikä on se kaikkein paras kauppa. Itse en oo onnistunut löytämään kaikkia tarvikkeita samasta kaupasta, vaan tilaan muutamasta paikasta tarvitsemani jutut. Muutama kauppa on muodostunut mun vakkaripaikoiksi, joista tuotteet saa tilattua nopeasti ja kohtuuhintaisesti. Aina mahdollisuuden tullen tuen suomalaisia kauppoja ja jos mahdollista niin mieluiten vieläpä pienyrityksiä.

Polymeerimassat ostan usein Sinellistä tai Kärkkäiseltä – riippuen kummassa on tarjolla tarvitsemiani sävyjä. Fimo-massaa myydään monessa muussakin paikassa, joten Google käyttöön vain! Koruosat tilaan myös saatavuuden mukaan muutamasta eri paikasta. Ensimmäinen löytöni oli Steely Pop, josta löytyy laadukkaat kirurginteräs-osat lähes joka tarpeeseen. Laadukkaita helmiä, tasseleita ja muita riipuksia hankin usein Helmikauppa.comista tai Korutarvike.comista. Uusin suosikkini taas on todella nopeaan toimitukseen panostava, jatkuvasti valikoimaansa laajentava Korunosia.fi.

Muotteja ja muita valmistamiseen tarvittavia välineitä oon ostanut Etsyn kautta, ennen kuin aloin valmistamaan nekin itse. Hakusanana muotteja etsiessä kannattaa käyttää mm. polymer clay cutters, cookie cutters ja clay stamps. On paljon erilaisia tekijöitä, jotka tulostavat 3D-tulostimella upeita muotteja. Nykyään näitä löytyy muutama myös Suomesta, esim. Johannas 3D ja Lovanjutools. Jatkossa toivottavasti pystyn tekemään muotteja myyntiin itsekin.

Etsyn kautta hankin myös messinkisiä koristeita koruihin. Ne löytyvät hakusanalla brass findings.

Smiling Design Brianna
Smiling Design Faith

Korujen valmistus käytännössä

Etenkin TikTokissa oon saanut välillä aikamoisia myrskyjä osakseni ja toiset arvostelevat tekemiäni tuotteita aika rankallakin kädellä. Osa kuvittelee, että korujen valmistaminen tapahtuu ihan käden käänteessä tai että siihen ei vaadita taitoja lainkaan. Kumpikaan näistä ei ole totta.

On monentasoisia korujen valmistajia, enkä väitä olevani itse mikään supermestari, mutta oon kuitenkin opiskellut aihetta valtavasti ja treenannut erilaisia tekniikoita tuntikausien ajan. Vaikka kehityn jatkuvasti, yhden koruerän (n. 5-15 paria) valmistamiseen menee useampi tunti. Ensin sekoitetaan värisävyt. Sitten massa täytyy käsitellä hyvin, että vältetään inhottavat ilmakuplat ja saadaan aikaan kestävä koru. Tämä vaatii käsin kaulimista ja n. 10-20 kierrosta pastakoneen läpi. Sitten leikataan muodot ja puhdistetaan massa mahdollisista roskista ja sormenjäljistä. Lähes aina massan pintaan tarttuu likaa, jonka puhdistan desinfiointiaineella tai vedellä ennen paistoa.

Paistaminen vie n. tunnin ja ainakin meidän uunin kanssa lämpötilaa täytyy vahtia. Liian matala lämpötila aiheuttaa korujen rikkoutumista. Paiston jälkeen koruosien täytyy jäähtyä hyvin. Sitten hion osat siisteiksi. Tämän jälkeen poraan tarvittavat reiät ja kiinnitän koruosat toisiinsa välirenkailla. Jos teen tappikiinnityksellä olevia koruja, ne menevät uudestaan paistoon 20 minuutin ajaksi, että nestemäinen Fimo kovettuu. Osan koruista päällystän myös kiiltolakalla, jonka kuivuminen vie tunteja. Sitten on vuorossa taustakorttien tulostus, leikkaaminen ja korujen kiinnitys niihin. Puhumattakaan tietysti korujen kuvaamisesta, verkkokauppaan lisäämisestä ja markkinoinnista. Vaiheita on siis todella monia.

Smiling Design Nora-korvakorut

Haluatko mieluummin valmiit korvakorut? Tue pienyrittäjää!

Työstän jatkuvasti uusia malleja ja värisävyjä, ja lisään noin viikottain koruja myyntiin verkkokauppaani nimeltä Smiling Design. Kehitän koruja jatkuvasti ja nykyään teen niiden lisäksi myös muita asusteita ja sisustustuotteita. Otan vastaan myös tilaustöitä, joten jos haluaisit korut omilla väritoiveillasi, laita viestiä info@smilingdesign.fi.

Toivottavasti tämä postaus avasi vähän, millaista korvakorujen tekeminen on ja millaisia tarvikkeita siihen tarvitaan. Paljon lisää aiheesta löydät videomuodossa mun TikTok-tililtä (@smilingdesign_)!

Johanna

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

16 ajatusta aiheesta “Korvakorut polymeerimassasta”

 1. Siis sä olet niin taitava! Ihan mieletöntä 😍 Selasin sun etsyn läpi ja tiedän mitä ostan lahjaksi ystävälle.

 2. Moikka! Kokeilin tässä muutama päivänä tehdä näitä polymeerimassasta. Kuitenkin uunin jälkeen pinta menee ”kuplille” ja muutenkin epätasaiseksi vaikka ennen uunia olisi sileä. Mistä tämä voisi johtua?

  1. Moikka Jenna! Pahoitteluni, että vastaan näin viiveellä. Kuplat on hyvin yleinen vaiva polymeerimassaa paistaessa. Massan sisään jää pieniä ilmakuplia, jotka sitten lämpötilan noustessa etsiytyvät pintaan. Kuplista on oman kokemukseni mukaan melkein mahdoton päästä kokonaan eroon, mutta massan käsittely hyvällä pastakoneella on auttanut paljon. Lisäksi palat voi paistaa painon alla, esim. keraaminen levy toimii hyvin. Paino auttaa siihen, ettei kuplat pääse nousemaan pintaan asti.

 3. Sun korut on kyllä ihan superkauniita! Ja tämä postaus oli tosi mielenkiintonen. Olisipa hauska joskus kokeilla itsekin tehdä.

 4. Ihania koruja ja super hyvä koonti kaikesta infosta! 🙂 Mikä on sun kokemuksen mukaan paras lakka viimeistelyyn? Netissä pyörii myös juttuja siitä, kuinka alustana lasi on paras korujen työstöön. Onko sulla kokemusta alustan valinnasta? 🙂

  1. Lämmin kiitos Venla, tulipa hyvä mieli sun kommentista! 🙂 Mä olen ainakin toistaiseksi käyttänyt vaan yhtä lakkaa, eli Fimon omaa Gloss Varnish -kiiltolakkaa. Se on ihan kohtuuhyvä, mutta oon myös miettinyt vielä kiiltävämmän lakan hankkimista. Lasi voi hyvinkin olla oikein hyvä vaihtoehto. Mulla on itsellä käytössä työpöydän päällä kestoleivinpaperi, joka on siis muovia. Se siksi, että on tosi helppo puhdistaa ja massa pysyy siinä kivasti ”paikallaan”. Jos leikkaa paljon, siis ihan veitsellä, kannattaa tietysti olla joku kova alusta käytössä.

 5. Hei kiitos tästä infopaketista! Tällaista suomenkielistä juttua polymeerimassakoruista olisi kiva lukea enemmänkin ☺️ Pystytkö vinkkaamaan mitä kautta kannattaa lähteä hankkimaan korviksille kustomoituja taustakortteja? Olen kyllä tutkinut etsyt sun muut, mutta ne tuntuvat jotenkin tosi sekavilta kun ensin täytyy ostaa design ja sitten pitäisi löytää joku toinen paikka jossa painattaa taustakortit. Onko sulla jotain vinkkiä, mistä sais kaiken tarvittavan tehtyä kerralla?

  1. Hei huomasinkin tiktokista, että olet tehnyt ilmeisesti taustakortit itse, pystyisitkö kertomaan miten oot onnistunut? 😊

   1. Moikka Katariina! Oikein kiva kuulla, että pidit tätä hyödyllisenä 🙂 Teen tosiaan (toistaiseksi) taustakortit itse, eli ihan simppelisti Photoshopilla tai esim. ilmaisella Canvalla kuvio/logo/kuva sopivan kokoiselle alalle ja sitten tulostus mahdollisimman paksulle paperille. Vahva kartonki olisi tietysti paras, mutta oma tulostimeni ei ainakaan sellaiseen pysty. Nämä on nyt kuitenkin kelvanneet ihan hyvin, kunnes on mahdollisuus alkaa painattaa jossain 🙂

 6. Tosi avaava paketti, paljon vaiheita! Millä välineellä teet reiät koruihin? 🙂 Kävin myös kaupassasi ja ihania koruja!

 7. Moikka! Suurkiitos linkeistä ja vinkeistä! Innostuin tämän myötä kokeilemaan, tarvikkeet on nyt hankittu, mutta vielä uupuu väline, jolla saa tuollaisen koristekuvion leimattua/painettua korun pintaan. Olisko siihen vinkkiä? 😊

  1. Moikka Kaisa! Kiitos kysymyksestä. Kuvioita voi tehdä monella eri tavalla korun pintaan. Yleisimpiä ovat erilaiset tekstuurilevyt, -matot sekä -kaulimet. Näitä löytää ainakin Etsystä hakusanoilla ”clay stamp” tai ”clay texture” tai ihan vain ”texture roller”. Fimolla on myös joitain omia levyjä, esim. tämä https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/staedtler-fimo-tekstuuri-arkki-oriental

   Vinkkinä kerrottakoon myös, että olen itse työstämässä erilaisia muotteja ja tekstuureja myyntiin muille tekijöille. En ole varma vielä, koska saan ne julkaistua, mutta toivottavasti tässä kevään aikana. Kerron siitä tarkemmin ajallaan Smiling Designin kanavissa. 🙂

   Ihanaa, että innostuit, toivotan mukavia hetkiä massan parissa!

 8. Hei. Minun kouluikäiset tytöt innostuneet myös tekemään korviksia fimo massasta. Miten kiinnität korvakoruihin ne koukut? Me paistettiin uunissa mutta ne naulat jotka laitettiin ennen uuniinmenoa irtoaa helposti, pitääkö jo ennen uuniin laittoa liimata ne jotta ne pysyy ne naulat. Nauloihin tarkoitus kiinnittää varsinaiset koukut.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.