7 askelta laadukkaampiin somekuviin

Monelle pidempään sisältöä tehneelle on itsestäänselvää, kuinka valokuvista saa kauniita, laadukkaita ja silmää miellyttäviä. Aloittelevalle sisällöntuottajalle nämä asiat voivat kuitenkin tuntua hämmentäviltä ja jopa pelottavilta. Tarjontaa on tänä päivänä niin valtavasti, ja eri kanavista löytyy niin laadukkaita kuvia, että voi tuntua haastavalta pitää omaa tasoa riittävän korkealla.

Kauniisiin ja laadukkaisiin valokuviin ei onneksi välttämättä tarvita tuhansien eurojen kuvauskalustoa, vaan edullisemminkin saa laatua aikaan. Harjoittelemalla pääsee pitkälle, mutta tässä muutama käytännön vinkki, joilla pääset alkuun.

7 askelta laadukkaampiin somekuviin

1. Valokuva tarvitsee valoa

Ihan ensimmäisenä on hyvä omaksua se, että nimensä mukaisesti valokuva tarvitsee valoa. Nykylaitteilla toki hämärässäkin kuvaaminen onnistuu aika kivuttomasti, mutta lähtökohdat ovat aina paremmat, jos valaistus on kunnossa. Et tarvitse valtavaa studiovalaistusta, mutta jos luonnonvaloa ei ole riittävästi, kuviin olisi hyvä saada lisävaloa. Itse käytän tarvittaessa pöytälamppua sekä ulkoista salamaa heijastettuna katon tai seinän kautta.

Vaaleat pinnat, heijastimet ja peilit ovat hyviä keinoja heijastaa valoa. Mulla on yleensä kotona kuvatessa hankaluuksia saada kuvaan tasainen valo. Ikkunan läheisyys on hyvä, mutta usein valo tulee silloin vain yhdestä suunnasta ja tekee kuvaan juurikin epätasaisen valon. Niinpä käytän irtopeiliä ja (tällä hetkellä foliosta itsetehtyä) heijastinta heijastamaan valoa takaisin ikkunan suuntaan. Näin saan koko kuvaan mahdollisimman tasaisen valon.

105 postausideaa

2. Kuvausalustat ja -taustat

Erilaiset kuvausalustat ja -taustat luovat kuviin syvyyttä ja mielenkiintoa. Kuten mun kuvista voikin huomata, kuvaan usein asioita työpöydälläni, jossa on marmorikuvioinen pinta. Mulla on myös marmorikuvioista dc-fixiä erillisessä rullassa, jolla saan tarvittaessa luotua saman efektin muuallakin. Toinen paikka, jossa usein kuvaan, on valkoinen lipasto ikkunan lähellä. Siihen tulee sopivasti valoa, ja valkoinen väri on monikäyttöinen alusta.

Joskus esim. ruokakuvia kuvatessa käytän myös hyödyksi kuviollista mattoa, toisin sanoen kuvaan ruuan lattialla. Usein mukana menossa on myös puinen leikkuulauta, jolla saa helposti lämpimämmän tunnelman kuviin. Myös viltit, huovat, tyynyt ja vaatteet ovat hyvä tapa tuoda pehmeyttä ja vaihtelua kuviin.

3. Käytä mielikuvitustasi

Edelliseenkin osittain liittyen, käytä mielikuvitustasi kuvausrekvisiitan suhteen. Kotoa löytyy monesti jo valmiiksi paljon hyviä vaihtoehtoja, joilla kuvasta saa tehtyä vähän mielenkiintoisemman. Koruja, meikkejä, leikkokukkia, askartelutarvikkeita, aikakauslehtiä, valokuvia – vain mielikuvitus on rajana. Myös luonnosta löytyy kaikkea kiinnostavaa rekvisiittaa ja parasta on, että täällä Suomessa tarjonta vaihtelee vuodenajan mukaan.

Muista kuitenkin katsoa, että samassa kuvassa olevat kohteet sopivat jollain tavalla yhteen, ettei lopputuloksesta tule liian sekava. Kokeile erilaisia juttuja ja vaihtele teemoja esim. värin tai juhlapyhän mukaan.

Lue myös: Rekvisiitan käyttö kuvissa

Bette Box elokuu 2019

4. Huomioi kohteen ympäristö

Tämä pätee lähinnä kuvatessa kaupungilla tai muissa paikoissa, joissa et pysty itse vaikuttamaan kuvausympäristöön niin paljoa. Kotona kuva on helppo ”lavastaa”, mutta muualla joudut vähän katsomaan mitä kaikkea kuvassa tulee näkymään. Rauhallinen, selkeä tausta on usein varma valinta – esim. asukuvat talon seinää vasten. Tietyissä tilanteissa taas näyttävämpi tausta voi tuoda kuvaan mielenkiintoa ja ainutlaatuisuutta. Hyödynnä valoja, katumaalauksia, tienviittoja ja muuta kiinnostavaa – etenkin jos kuvaat paikallisuuteen liittyvää materiaalia.

Jo kuvaa ottaessa on hyvä vähän katsoa, mitkä elementit voivat mahdollisesti häiritä lopullista kuvaa. Vältä yksittäisiä tolppia, liikennemerkkejä, oksia ja muita vastaavia. Muutama askel sivuun voi usein tehdä kuvasta jo aivan toisenlaisen. Muista myös kokeilla eri välimatkoja kohteeseen.

Essence shine last & go -geelikynsilakat

5. Yhteistyö avaa uusia ovia

Tee yhteistyötä muiden kanssa. Tunnetko bloggaajia, valokuvausharrastajia tai muita, joilla pysyy kamera kädessä? Pyydä tarvittaessa apua, kysy mielipiteitä tai sovi vaikka kuvaustreffit jonkun kanssa. Kahden bloggaajan on helppo tukea ja auttaa toisiaan, ja samalla molemmat hyötyvät tilanteesta jollain tavalla. Muista kuitenkin, että yhteistyössä ideana ei ole vain hyötyä itse, vaan myös tarjota jotain toiselle.

Omasta lähipiiristä voi löytyä apukäsiä vaikkapa haastavan kohteen kuvaamisessa tai valon heijastamisessa oikeaan kohtaan. Aina kannattaa kysyä.

Pihistä tai panosta peitevoiteet Tarte Makeup Revolution

6. Panosta kuvanmuokkaukseen

Tätä en voi korostaa tarpeeksi. Uskoisin, etten todellakaan ole ainoa, joka on joskus huokaillut upeiden valokuvien perään ja harmitellut, kun ei oma kamera tuota puoliksikaan yhtä upeita kuvia. Siinäpä se, harvemmin muidenkaan kuvat ovat kamerasta ulos tullessa täydellisiä. Kuvankäsittely viimeistelee valokuvan.

Lightroom on ehdottomasti yksi parhaista työkaluista, jota voin suositella niin edistyneemmille kuvaajille kuin vasta-alkajillekin. Sillä saa tehtyä juuri niin suuria muutoksia kuin tarvitsee, tai vain pientä hienosäätöä. Perussäädöt ovat todella helposti opittavissa ja netti on pullollaan erilaisia tutoriaaleja. Lightroom on maksullinen, mutta sen mobiiliversiota pystyy käyttämään ilmaiseksi.

Suosittelen myös lämpimästi tutustumaan presettien maailmaan – niiden avulla kuvanmuokkauksessa säästää aikaa ja vaivaa huomattavasti. Lightroomiin saa ostettua maksullisia filttereitä, mutta hakusanoilla ”free Lightroom presets” löytyy myös todella hyviä vaihtoehtoja ihan ilmaiseksi.

Lue myös Näin muokkaan kuvani: viisi esimerkkiä

Cocopanda kesäale

7. Luo oma tyylisi

Selaile blogeja, käy taidenäyttelyissä, ammenna inspiraatiota Instagramista tai Pinterestistä. Älä matki muita. Ota vaikutteita ja nappaa ideoita, mutta tee omaa juttuasi. Paras asia mitä voit tuoda somemaailmaan on itsesi näköinen sisältö, koska sitä ei löydy keneltäkään muulta. Mulla kesti todella kauan ennen kuin löysin oman tyylini toteuttaa valokuvia. Nyt jo jonkin aikaa parhaalta on tuntuneet kirkkaat, raikkaat ja yksinkertaiset kuvat sekä flat lay -tyyppiset ratkaisut. Tämä tyyli ei sovi kaikille, mutta siinäpä se hienous piileekin – jokaisella meillä on omat mieltymykset ja tavat tehdä asioita.

+ Näiden vinkkien lisäksi sanoisin, että uskalla kokeilla ja epäonnistua. Harva meistä on seppä syntyessään, eikä omaa tyyliä löydä ilman että kokeilee erilaisia asioita. Kaikki tavat toimia eivät välttämättä sovi just sulle, mutta voit soveltaa niitä ja luoda oman tavan tehdä asioita. Usko itseesi ja saat aikaan vaikka mitä. Kivoja kuvaushetkiä!

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

4 ajatusta aiheesta “7 askelta laadukkaampiin somekuviin”

  1. Heippa.
    Eksyin sun blogiin Facebookin kautta ja ajattelin jättää kommenttia. Kiitos tästä postauksesta.Tästä sai hyviä ideoita omaan kuvausharjoitteluun. ❤

  2. Hyviä vinkkejä! Näistä on apua varmasti monille. Valokuvaus vaatii harjoittelua, mutta tälläisillä vinkeillä monet pääsevät helposti alkuun. 😀

    1. Kiitos, olipa kiva kommentti! Toivottavasti nämä jotakuta hyödyttävät 🙂 Ja tuo on kyllä totta, että harjoitus tekee mestarin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *